Viktigheten av lyd i en videoproduksjon

microphone-5594702_1920
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Scott A. Bekke reflekterer rundt viktigheten av lyd i en videoproduksjon, og presenterer noen teoretiske grunnprinsipper.

Tilbake på 1970-tallet dukket begrepet «lyddesign» opp, og ble gjort kjent av Walter Murch som skapte lyden på Apocalypse Now (1979) og Sam Burtt som skapte lyden i Star Wars (1977). Lyddesign handler enkelt forklart om å planlegge, sette opp, spille inn og legge til lyd på angitte plasser i en videoproduksjon.

Den teoretiske forklaringen på lyddesign er noe lenger: Lyddesign viser til de mulighetene som ligger i komposisjonen av lydbildet, med elementer slik som

 • Stemme
 • Musikk
 • Reallyd (dialog og miljølyder)
 • Effekter

Om ikke det er noen spesielle grunner til noe annet, så sluttføres alt av lyddesign i post-produksjonsfasen, altså etter opptakene er gjort.

Foley-artisten er en sentral bidragsyter til lyddesignet. Dette er personen(e) som skaper alle lydeffekter til filmen eller serien, både hverdagslige og spektakulære lyder.

De grunnleggende funksjonene til lyd og musikk i video

1) Kontinuitets- eller sammenbindingsfunksjon

 • Lyden er med på å binde sammen en scene eller sekvens
 • Romlyd, lydeffekter eller musikk

2) Orienteringsfunksjon

 • Lyden angir normalt hvor vi er
 • Musikk som indikasjon av historisk plassering

3) Stemningsfunksjon

 • Lyd som en understrekende funksjon, gjerne også i form av musikk
 • Bruk av spesifikke klang eller naturlyd

4) Pekefunksjon

 • Bruk av lyd for å få oppmerksomheten vår rettet mot spesifikke elementer som er viktige for det som fortelles

Med disse grunnleggende funksjonene kan vi si at lyd er med på å skape en helhet i videoproduksjonen. Kombinerer du dette med ikke-diegetisk lyd som voice-over, så kan du skape en fortelling, vekke følelser, påberope ansvar osv.

Lyd skaper merverdi For publikum som ser på, uavhengig av hvilket budskap du ønsker å formidle, så gjør lyden det mer interessant å se på. Det er også lettere å nå ut med budskapet ditt, da man spiller på flere kanaler hos publikum. Ved å kombinere lyd og bilde blir dette audiovisuelt. Audiovisuelt innhold holder lengre på mottakeren, og man har også mer kontroll over meldingen man sender. Ulempen er at det kan ta lenger tid, og eventuelt koste mer penger.

Refleksjoner

Lyd er ufattelig viktig i en videoproduksjon, og lydkvaliteten er vel som viktig som videokvaliteten, om ikke viktigere. Mange store filmer spiller dubber filmer med dialogen i ettertid, for å ha full kontroll over hvordan resultatet blir. Dette blir dog litt for mye arbeid for de fleste, og det nøyer seg som regel med å spille inn dialog på sett med en god mygg-mikrofon, en shotgun-mic eller eventuelt en boom-mic. Det er også slik at man kan betale for tjenester slik som Artlist, hvor man både har tilgang til et musikkbibliotek, men også lydeffekter. På denne måten er Artlist din helt egen foley, og det du trenger å fokusere på selv er hvordan du skal implementere dette i deres markedsføring.

Kontakt oss

Noe du lurer på? Send oss en melding da vel!

Del innlegget

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Legg igjen eposten din - så tar vi kontakt

Bekke Consulting, org.nr. 922 219 478

Herkules Media © 2020