Søkemotoroptimalisering eller SEO, som det forkortes. Handler om å optimalisere nettsiden slik at søkemotorer finner denne aktuell og viser den høyere opp på søk.
I dette innlegget vil jeg bruke Google som et eksempel, og gå over grunnleggende når det kommer til søkemotoroptimalisering, og hvilke grep du kan gjøre selv.

Før jeg går inn på hvilke grep du kan gjøre selv, så er det viktig å forstå hva Google tenker, og hvorfor det er som det er. Google ønsker at brukere skal benytte seg av søkemotoren og deres tjenester. Og da må de vise relevant innehold. Om du hadde søkt etter «oppskrift på brownie» og du fikk opp en bilforhandler i Tromsø, så hadde ikke det vært helt heldig. Derfor ønsker Google å vise deg innhold som er mest relevant for deg.GoogleBot er Google sin «webcrawler» som går igjennom nettsider for å se etter de tekniske «kriteriene», vilkår som gjør viser at siden din er teknisk godt satt opp. Her er noen punkter du kan passe på:
- Relevante søkeord
- Hvilke og hvor mange H1 title-tags du har
- Hvor mye informasjon (tekst og alt-tekst) du har på siden din.
- Innlastningshastighet, den burde laste inn raskt, helst under 4 sekunder. Test hastigheten din med https://gtmetrix.com/ eller https://tools.pingdom.com/ (husk å velge EU-servere for testing så du får riktige resultater)
- Mobiloptimalisering, at siden din fungerer like bra på mobil.
- Sikkerhet, sider uten SSL-sertifikat (https) vil bli nedprioritert da Google siden Juli 2018 slo et slag for sikkerheten)
- GoogleBot crawler igjennom og ser etter dine metabeskrivelser og metatitler, og ser etter riktig lengde på disse.
- Ikke er noen «broken links», det vil si lenker til sider som ikke fungerer eller eksisterer lenger. Typisk error 404 page missing.
Dette er noen av de tekniske kriteriene man kan se på, og også strukturen til siden. Det er viktig at du laster opp sitemap til Google Search Console og indekserer siden der også.
For at Google skal kunne rangere siden din høyere opp i søk, som relevant på de søkeordene som du bruker og som publikum søker etter, så må det også bygges opp tillit til nettsiden din. Det som spiller inn her da er hvor mange sider du har, blogginnlegg, artikler, videoer, bilder osv. Avhengig av hva nettsiden deres rettet mot, så kan FAQ for mange være til hjelp. Skrive hjelpeartikler som andre kan søke seg til. Om man linker til eksterne sider i en artikkel er det viktig å legge til en «no-follow» på linken, slik at du ikke mister SEO-poeng som følge av at man går over til en annen side.
For andre kan det være aktuelt å bruke influencere, som blogger og andre kjente personer. Betale disse for å promotere siden deres, slik at dere får mange visninger som viser Google at dere får tillit av publikumet. Skrive artikler og innlegg for andre bedrifter på deres blogg, eller andre som skriver om dere og deler deres link.
Dette var en liten innføring i søkemotoroptimalisering, mer vil komme.